18 Juli 2020, door Jamie Schuller
Jamie is mede-oprichter van het bijles platform Bijles Aan Huis, onderwijspartner van S.V. Tabula Rasa. In deze blog geeft hij tips over hoe je een goede bijlesdocent kunt worden.
Heel wat studenten werken naast hun studie. Dit is natuurlijk niet zo raar, studeren is namelijk aardig duur, zoals het Nibud berekende. Bij Bijles Aan Huis kun je als student aan de slag om te werken als bijlesdocent. Als bijlesdocent heb je ontzettend veel vrijheid bij het samenstellen van je werkweek. Daar komt ook nog eens bij dat je bovengemiddeld verdient. Ik heb in dit artikel een aantal tips op een rijtje gezet die ik je mee wil geven als je van plan bent om als bijlesdocent aan de slag te gaan. Met deze tips weet je zeker dat jouw bijbaan een succes zal worden!
Stel jezelf voor en ontdek wat de leerlingen willen bereiken
Leerlingen willen natuurlijk grote vooruitgang boeken, maar ze willen ook graag leren en werken met iemand die ze leuk vinden. Het is dus erg belangrijk om de leerling te leren kennen! Stel jezelf voor en stel de leerlingen vragen over henzelf. De aanpak die je kiest zal per scholier verschillen, maar het doel is om ze zich op hun gemak te laten voelen en ze aan het praten te krijgen. Je kunt ze vragen waar ze naar school gaan, wat hun favoriete onderwerpen zijn of wat hun hobby’s zijn. Ook dit hangt af van de leeftijd van je scholier. Als ze oud genoeg zijn, vraag hen dan wat hun doelen zijn en waar ze graag specifieke hulp bij zouden willen hebben. Het leren kennen van de leerlingen zal gelijk zorgen voor veel minder spanning.
Leg uit hoe de sessies zullen werken
Veel leerlingen zullen nog nooit een bijlesdocent hebben gehad, het is dus aan jou om de agenda te bepalen. Laat ze weten hoe de lessen het beste werken en vraag ernaar hoe zij de bijles het liefst vormgegeven willen hebben. Het is belangrijk dat je duidelijke verwachtingen stelt aan een leerling. Bijlessen zullen anders zijn dan hoe ze op school worden gegeven en hoewel je een goede relatie moet opbouwen, moet er toch een duidelijke lijn zijn over wat er wel en niet van het kind wordt verwacht.
Laat de leerling zich zelfverzekerd voelen
Dit heb ik als zeer belangrijk ervaren bij onze leerlingen van Bijles Aan Huis. Het is een goed idee om met het onderwijs te beginnen op een makkelijker niveau dan de leerling in je eerdere communicatie suggereerde. Je kunt testen of je sneller vooruit kunt komen door ze vroeg in het proces uit te dagen. Dit zal hen in staat stellen om te laten zien wat ze kennen en kunnen. Het stelt je ook in staat om ervoor te zorgen dat ze vooruitgang boeken tijdens hun eerste sessies. Als je merkt dat een leerling moeite heeft met veel van de inhoud van een eerste les, kunnen ze snel ontmoedigd raken en het gevoel hebben dat bijles niet voor hen is. Zorg ervoor dat je een paar ‘makkelijke overwinningen’ hebt voor een leerling, zodat je hem of haar in staat stelt om indruk op je te maken met zijn of haar kennis.
Lijkt het je leuk om bijles te geven? Kijk dan op de bijles geven pagina van Bijles Aan Huis.