Blog

Eerstejaars studietips

Een lijstje met tips van studenten voor studenten.

 

 

Je bent begonnen met de studie fysiotherapie en start met je eerste jaar. Je krijgt zóveel indrukken en ziet door de bomen het bos niet meer. Wij helpen je graag met wat tips om het jaar goed te beginnen:

 

 

 1. Stel al je vragen, niks is te gek/fout!

 

Iedereen is ooit begonnen als eerstejaars en heeft in het begin talloze vragen waar diegene geen antwoord op heeft. Kom langs in het hok of vraag iemand van Tabula en diegene helpt je met plezier om jouw vraag te beantwoorden of jouw vraag door te sturen naar iemand anders!

 

 1. Maak een oefengroepje

 

Meteen aan het begin van het jaar een oefengroepje maken is waarschijnlijk de beste tip die we je kunnen geven. De onderzoeken/skills die je in de praktijklessen krijgt van de docenten worden vaak niet herhaald, maar later in het jaar wel getoetst. Om later in het jaar niet in de stress te raken is het belangrijk om binnen je klas een groepje te vormen met gemotiveerde leerlingen waar je goed mee klikt. Je kunt dan samen momenten inplannen (probeer minimaal één keer per week) en vervolgens ga je naar de AGZ balie om op die momenten een lokaal te reserveren. Mocht het lokaal op slot zijn, kun je bij de AGZ balie de sleutel ophalen die je dan weer terugbrengt voor je begint met oefenen.

 

 

 1. Sportbroekje meenemen

 

In de praktijklessen zal het vaak voorkomen dat je een kledingstuk (shirt en/of broek) uit moet trekken om het te onderzoeken lichaamsdeel beter te kunnen bekijken. Vooral voor dames is het aan te raden een strak sportbroekje mee te nemen die je over je string/onderbroek aan kan trekken. Ook voor de heren natuurlijk een optie!

 

 1. Goeie beha/onderbroek aan

 

Ondanks het meenemen van een sportbroekje is het aantrekken van een passende/geschikte beha van belang tijdens de praktijklessen. Hierbij voelen klasgenoten zich, maar voel je jezelf vooral beter op je gemak.

 

 1. Docenten te vriend houden

 

Dit spreekt een beetje voor zichzelf, maar door docenten te vriend te houden ga je een stuk makkelijker door je studie komen. Mocht je en docent die je al kent voor je PAS (praktijktoets) krijgen, ga je hier veel baat bij hebben. Ook zullen docenten je een stuk sneller helpen, mocht je ergens hulp bij nodig hebben, als je tijdens de lessen aanwezig/actief bent. Wil je nou kennis maken met docenten? Kom dan naar de AGZ borrel op 14 september

 

 1. Lokalen reserveren

 

Als je met je oefengroepje momenten hebt ingepland om te oefenen, is het handig om bij de AGZ balie een lokaal te reserveren op dit moment. Dit kan door er fysiek langs te gaan, maar via de mail kan dit ook. Mail dan naar frontoffice.agz@saxion.nl en vermeld hierbij de tijden waarop je wilt oefenen, dat je een PRAKTIJK lokaal nodig hebt en je studentnummer/klas.

 

 

 1. Ga niet alleen uit vd colleges maar gebruik ook je boeken

 

Toets vragen worden gemaakt aan de hand van de boeken dus de studieboeken zijn leidend!

 

 1. Boeken halen bij Studystore

 

Op studystore is een uitgebreide lijst aanwezig per studie, waarin staat welke boeken je sowieso nodig hebt en welke boeken handig zijn om te kopen.

 

 1. Neem initiatief, wees assertief

 

Fysiotherapie is een hele zelfstandige studie. Ondanks dat je veel samenwerkt en altijd mensen om hulp kan vragen, is het van belang dat je zelf actie onderneemt en zelfstandig goed je planning bijhoudt.

 

 1. Mededelingen op Blackboard + mail goed bijhouden!

 

Op Blackboard komen dagelijks meldingen voorbij over colleges die verplaatst worden of lessen die niet doorgaan/een andere invullingen krijgen. Ook op je schoolmail worden dit soort dingen vermeld. Houd deze dus beide goed in de gaten en zorg dat je er minstens elke dag op kijkt!

 

 1. Bereid je voor op colleges (vooral anatomie!)

 

Colleges voorbereiden is een goeie tip om het jaar gemakkelijker door te komen. Bij elk college staan voorbereidingsopdrachten om de stof alvast door te nemen, en het doornemen van de Powerpoint/verplichte literatuur is erg handig voordat je naar een hoorcollege gaat.

 

 1. Lid worden van Tabula

 

Toch echt de belangrijkste tip die we jullie kunnen geven is het lid worden van Tabula! Je betaal €15,- per jaar en de voordelen zijn oneindig. Ten eerste krijg je veel kortingen op activiteiten die wij organiseren, waaronder een tapecursus, verschillende lezingen en ook niet studie-gerelateerde activiteiten zoals paintballen, boogschieten etc. Tabula organiseert meerdere keren per jaar een themafeest in de soos, zoals een hippiefeest, neonfeest en noem zo maar op. In het hok is elke dag gratis koffie/thee te verkrijgen als lid van Tabula en het is een top plek om veel mensen te leren kennen. Opgeven kan via onze website of door natuurlijk langs te komen in het hok!

 

Hopelijk helpen deze tips je om goed de eerste weken van de studie door te komen!

Heb je nog meer vragen of heb je interesse in bijles? neem dan snel contact met ons op.

 

Wij zijn altijd te bereiken, online of natuurlijk fysiek op school in ons hok!